Ana içeriğe atla

5G Teknolojisi Nedir? 5G ile Hayatımızda Neler Değişecek?

Bu yazıda hayatımızın ilerleyen sürecinde yaşam şeklimizi tamamı ile değiştirecek bir teknolojiden bahsedeceğiz. Hayatımıza girmesi ile olumlu veya olumsuz yönde birçok şeyi değiştireceği düşünülen 5G, yani 5. Nesil İnternet Bağlantısı. İlk nesilleri yaşları yüksek olanlar hatırlayacaktır. Bu ilk nesil telefonlara beğendiğimiz 3 dakikalık bir şarkıyı indirmek saatlerimizi alırdı. Ardından 2G, 3G ve son olarak da 4G’ ye tanık olduk. Ülkemizde ise geç de olsa 4,5G teknolojisini görmüş olduk.

Şuanda hepimiz hayatımızın her alanında internet teknolojisini oldukça sık kullanıyoruz. Hatta interneti olmayan telefon veya bir bilgisayar pek de fazla işimize yaramıyor. İnternet teknolojisi sayesinde istediğimiz her bilgiyi anında edinebiliyor, çeşitli üstün grafikli oyunları oynayabiliyoruz. Yani şuan ki internet teknolojisi oldukça hızlı öyle değil mi? Fakat gelecek zamanda hayata geçirilmesi planlanan 5G teknolojisi kesinlikle çığır açacak bir teknoloji.




Bakalım 5G Neleri Değiştirecek

Bahsedeceğimiz teknoloji tahmin edilebilecek her alana etkili olacağı için öncelikle bizlere sağlayacağı hızdan biraz bahsedelim. Şuanda kullandığımız 4G teknolojisi ile hız 10 mbit ve 100 mbit arasında değişiklik gösteriyor. Hatta şuanda en yüksek hız olarak kabul edilen 100 mbit hız en hızlı internet bağlantılarına sahip olan Singapur da ulaşılabiliyor. Bizim içinse 10 mbit oldukça yüksek bir hız. Yani verilerle açıklayacak olursak 1GB’lık bir dosyayı yaklaşık 14-15 dakika gibi bir süre de indirmek demektir.

Peki, 5G ile hızda ki bu süre değişimi nasıl olacak?

Şuanda internet teknolojisinde mevcut olan hızın 10 ila 100 katı bir artış olacak. Yani bununla birlikte 1GB’lık bir dosyanın indirme hızı yaklaşık 8 saniye gibi bir süreye inmiş olacak. Kısacası 5G teknolojisine geçildiğinde şuanda kullandığımız internet aşırı yavaş gelecek. Fakat bu hız konusu işin biraz şov tarafı gibi olacak. Çünkü bu teknolojiyle asıl dikkat etmemiz gereken taraf gecikme süresi. Günümüzde kullandığımız mobil internetin gecikme oranı yaklaşık 100 ila 200 ms civarındadır. Bu da normal bir insanın herhangi bir olaya verdiği tepki süresi olan 300 ms’yi düşünecek olursak oldukça hızlı bir tepki süresidir. İnsanların tepki süresinin de 300 ms olması yaşanan trafik kazalarının neden bu kadar fazla olduğunu açıklıyor aslında.

Peki, bahsettiğimiz bu gecikme süresi 5G ile ne kadar kısalacak?

5G teknolojisi ile bahsettiğimiz bu gecikme süresi tam olarak 1 ms’ye düşecek. İşte bu gecikme süresi tam olarak gerçek zamanlı demek, yani dünyanın bir ucundan başka bir makineyi sanki yanınızdaymış gibi kullanabilirsiniz demek.

Sürücüsüz otomobillere bakacak olursak günümüzde gayet iyi durumda çalışıyorlar. Fakat şuan ki durumları ile bile 200 ms gibi bir gecikme süreleri var. Bu sebeple yüzde yüz güvenli demek de doğru olmaz. Ancak 5G ile birlikte otoyolları sürücüsüz araçlara bırakırsak trafik kazaları tarih olacak diyebiliriz. Ama daha önemli bir konu ise uzaktan ameliyat edebilmenin mümkün hale gelmesi. Üstelik gelecek de olması planlanan bir şey değil bu. İlk uzaktan ameliyat denemesi 8 Ocak 2019’da gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Gerçekleşen bu başarılı denemede Çin’de bulunan bir cerrah 50 km uzakta bulunan bir hayvanın karaciğer ameliyatını yaptı. Bunun sağlayacağı ufak bir yarardan şöyle bahsedebiliriz. Ciddi bir ameliyat geçirmeniz gerekiyor ve bu ameliyatı yapabilecek uzman doktor fazlasıyla uzakta. 5G teknolojisi ile bulunduğunuz bölgeden ve uzman doktordan tedavinizi alabilirsiniz. Birde geri kalmış ülkelerde ki yardıma muhtaç insanların da bu teknolojiden yararlandığını düşünürsek oldukça faydalı olacak.

Bu teknoloji ile gerçekleşecek ameliyatlar için birçok insanın tepkisi hissetme olmadan işlemin gerçekleştirilmesinin mümkün olmayacağı düşüncesi. Ancak Ericson şirketi bu sorunun çözümü için çalışmalar yapıyor. Suni dokular ile doktorun dokunma duyusunu sağlama çalışmalarına da devam ediyor. Yapılan çalışmalar sonucu da uzaktan dokunma eldivenleri ile bu hissiyat sağlanmış durumda. Bilim insanları şuanda vücudun tamamına giyilen suni doku ile tamamen oradaymış gibi hissedilmesi için çalışıyor.

Bu çalışmanın tam anlamıyla sonuç vermesi halinde olabilecekleri bir düşünün. Mesela VR gözlükler ile giyilebilir suni doku ve 5G teknolojisi birleştiğinde ortaya çıkabilecek durum tamamen sanal bir hayatın ortaya çıkması demek gibi bir şey olur. Böyle bir durumun iş dünyasına da dahil olması ile yeni tasarlanmış ve inşa edilmiş bir evin içerisini alıcıya artırılmış gerçeklik ile gezdirilmesi de mümkün diye düşünülüyor. Uzmanlar tarafından bu teknoloji ile mağazası olmayan markaların piyasaya çıkacağı söyleniyor. Böylece insanlar mağazaya gitmeden kıyafetin renk seçeneklerin görüp üzerlerinde deneyebiliyor olacak.

Bununla birlikte yine artırılmış gerçeklik ve 5G teknolojisinin bir araya gelmesiyle tarihte yaşanmış büyük savaşların içine girilebilecek ve tarih dersleri çok farklı bir boyuta evirilebilecek. Yada coğrafya dersinde Himalayalara da tırmanabilirsiniz.

Bu teknolojiyle ilgili diğer bir merak edilen konu ise bağlanılabilirlik. Bununla ifade edilmek istenen, bir adet bağlantı noktasına kaç adet cihazın bağlanabileceğidir. Örneğin şuanda 4G ile bir ağa maksimum 10-15 adet cihaz bağlanabiliyorsa 5G ile birlikte bu sayı 1000’leri bulabilecek. Bunun sağlayacağı yarar ise IOT, yani nesnelerin interneti olacaktır. Günümüzde internet bağlantısı denildiğin de herkesin aklına telefon veya bilgisayar gelir. Fakat nesnelerin interneti dendiğinde yattığınız yatağın bile internete bağlı olması söz konusu. Bununla birlikte akıllı evler ve sürücüsüz otomobiller için ihtiyaç duyulan şeyin de bu bağlanılabilirlik olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat 5G teknolojisi hakkında her şeyin bu kadar mükemmel olması da beklenmiyor. Bu teknolojinin ciddi sağlık sorunlarına da neden olacağına dair birçok iddia var. Şuanda kullanmış olduğumuz teknoloji de baz istasyonlarının bulunduğu yerler genellikle uzak mesafelerde. Fakat 5G teknolojisi ile mini hücreler adı verilen küçük bağlantı noktaları oluşturulacak. Bu küçük hücreler günlük hayatta geçtiğimiz her yere kurulacak. Böyle bir durumun da, sağlığı tehdit eden en büyük sorunlar arasında yer aldığı söyleniyor. Fakat yaşanacak risklerin şuan yaşadıklarımızdan fazla olmadığını savunan bilim insanları da var. Bu konu da net bir kanıya varılması için devam eden araştırılmaların sonlanması gerekiyor. Ayrıca şuanda Güney Kore’de ve ABD’nin Bazı eyaletlerinde bu teknoloji kullanılıyor. Yaygınlaşacağı zaman olarak ise 2025 yılı gösteriliyor.  

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tarihi Kaş Ve Büyülü Olympos-Çıralı

Antalya’nın en batısında yer alan küçük bir o kadar da şirin bir tatil beldesi Kaş. Turistlerin gözdesi konumunda olan Kaş Toros dağının yamacına Likyalılar tarafından kurulmuş. Tarihte Antiphellos, Habesos ve Andifli gibi bir çok isimle anılmış. Karia ve Likya Bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan yolların kesişme noktasında bulunan Antiphellos, aynı zamanda bir ticaret limanıymış. Tarihte olanlardan bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yaparak üzerinde tarihi izler bulunan antik kent, Roma Dönemi’nde önem kazanmış ve Bizans Dönemi’nde de piskoposluk merkezi haline gelmiş. DEV BEGONVİLLER VE TAŞ BİNALAR Aynı zamanda antik kent gezmekten hoşlanmayanlar ise Kaş’ın şahane kumsallarında güneşlenebilir, kanoya binebilir ya da yamaç paraşütü yapabilir. Kaş’ın merkezini balık lokantaları, hediyelik eşya satan şirin dükkanlar ve tur acentelerini kaplıyor.   Ara sokaklar ise tamamen bir yarım ada olduğunu dev begonvilleri ve taş binalarıyla belli ediyor. Daracık sokaklarda ...

İlklere İlk Yazım

Seneler; bir çok insan fazlasıyla şey yaşar bu zaman diliminde ve bir çok anı biriktirir. Aslında insanın senelerce en çok yaptığı şey susmaktır belki de ya bazen yeri değildir yada mantıksız gelir konuşmak. O yüzden yazıyorum bende bir zamandan beri. Ama burada farklıymış gerçekten sustuklarım hep bendeydi önceden şimdi başkaları da okuyabilir hissi var. Hem telaşlı hem mutluyum aslında. Bu mecraya  girmeden önce sürekli hangi konu hakkında yazabilirim diye çok düşündüm. Kesin bir konu belirleyemedim kafamda sonra fark ettim ki ben sadece yazmalıyım aslında konu önemli değil, sadece bir şeyler anlatmalıyım. İşte bu istekten ötürü de ilk blog yazımın içerisindeyim şuan. Her şeyin ilki için çelik gibi bir cesaret olmalı bence. Mesela okula ilk gittiğim günü hatırlıyorum da sanki o köpekli yoldan geçen ben değilim. İlk kız arkadaşın elini tutmak örneğin nasıl bir cesaret gerektirir bilirsiniz. Bu da benim bu mecrada ki ilk yazım ve her ilk gibi cesaret gerektirdi. Umarım sonucund...

Amasra'ya İsmini Veren Güçlü Kraliçe, Amastris

Bartın'ın şahane tatil köyü Amasra ile tanışmaya ne dersiniz... Amasra, bence Karadeniz'in en tatlı yerlerinden biri. Kuytu da köşede kalmış şirin ama bir o kadar da tarihiyle kişiyi büyüleyen yer. Şehrin gürültüsünden yorulduysanız ve balığınızı şöyle Karedeniz'in hırçın dalgalarına karşı ellerinizle özgürce yemenin tadına varmak istiyorsanız adresiniz kesinlikle Amasra. Birçok adasıyla göz dolduran Amasra mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. 3000 yıllık tarihi ve hala içinde barındırdığı medeniyetlerle balıkçılık, çekicilik ve yerel sanatlarıyla mavi ve yeşilin buluşma noktası. İlk adı Sesamos olan Amasra antik çağda Paflagonya denilen bölgenin liman kentlerinden biri olduğu bilinmektedir. 13'üncü yüzyılda o zaman Cenevizlilerin elinde olan Amasra'ya Fatih Sultan Mehmet bir sefer düzenler ve şehre tepeden bakarak lalasına dönüp o meşhur sözü söyler, "Lala, lala!, Çeşm-i cihan bu m'ola" ve kaleye haber göndererek "Bu kadar güzel bi...